Ziyaretçilerin Sitenizi Çabuk Terk Etmesinin 10 Sebebi

AnasayfaBlogZiyaretçilerin Sitenizi Çabuk Terk Etmesinin 10 Sebebi
Ziyaretçilerin Sitenizi Çabuk Terk Etmesinin 10 Sebebi

Günümüzde bilgi almak için en çok kullanılan mecra internettir. Özellikle hizmet veren bir işletme için kurumsal websitesi olmazsa olmazlardandır. Website ziyaretçisi sayısı, bir nevi potansiyel müşteri adayı anlamına geldiği için ziyaretçi istatistiklerinin takibi çok önemlidir.

Google Analytics ile  sağlanabilen ziyaretçi ve web trafiği istatistiklerinden websitenizde  ziyaretçilerin ortalama ne kadar süre vakit geçirdikleri ve hangi sayfaları daha çok incelediklerini öğrenebilirsiniz. Sonuçlara baktığınızda, ziyaretçilerin websitenizde çok kısa durduklarını, çabucak ayrıldığını gördüğünüzde moralinizin bozulmaması elbette mümkün değildir.

Ziyaretçilerin websitenizi çabucak terk etmesinin birçok sebebi olabilir. Her website farklı altyapı ve tasarımla yapıldığı için ziyaretçi sorunları da kendine özgü sebeplerden kaynaklanmaktadır.  Biz size altta genel bir liste hazırladık ve ziyaretçilerin websitenizi terk etmesindeki sebeplerden 10 tanesini sıraladık. Bu sebeplerden hangisinin sizin sitenize uyduğunu bulabilir ve çözüme odaklanabilirsiniz.

1. Yavaş Açılma / Geç Yüklenme

Bir websitesi için ilk intiba, site açılış hızıdır. Yavaş açılarak ziyaretçilerin sabrını sınayan bir web sayfası, daha ilk andan itibaren eksi notu alır ve terk edilmeye mahkumdur.

Dünya genelinde yapılan araştırmalar, ziyaretçilerin site açılışı için maksimum 5-8 saniyelik bir sabır süresi olduğunu gösteriyor. Eğer websiteniz bundan daha geç bir sürede açılıyorsa sitenizin ana sayfasında yer alan öğeleri gözden geçirmenizde ve site açılış hızını arttırmak üzere güncelleme çalışmaları yapmanızda fayda var.

2. Reklamların Fazlalığı

Bir ziyaretçi için yavaş açılan bir websiteden sonra en itici gelen 2. şey,  siteye girer girmez reklam yağmuruna tutulmasıdır.

Bazı websiteleri için reklam, tek gelir kaynağı ve websiteyi ayakta tutabilmek için çok önemli olabilir. Websitenize reklam almayın demiyoruz elbette ama websitenizde sizi ve hizmetlerinizi anlatacak içerikten çok reklam varsa, ziyaretçilerin gözündekurumsal olmaktan uzakta olduğunuz izlenimini vermiş oluyorsunuz.

Ziyaretçileri reklamlara boğarak rahatsızlık vermek, bir süre sonra web trafiğinizi düşüreceği için size zarar olarak geri dönecektir. Bu yüzden websitenizde aldığınız reklamların türüne, sayısına ve yerleşimlerine tekrar göz gezdirmenizde fayda var.

3. Mobil Cihazlara Uyumsuzluk

İnternet trafiğinin %55’i mobil cihazlardan gelmektedir ve websiteniz mobil cihazlara uyumlu olacak şekilde tasarlanmadıysa %55’lik ziyaretçi profili sitenizde gezerken zorlanacağı için ilk 1 dakika içerisinde sitenizi terk edecektir.

Günümüzde insanlar, bir bilgiyi masaüstü veya diz üstü bilgisayarlarda aramak yerine hemen bulundukları yerde mobil cihazlarından aramayı tercih etmektedirler. Ziyaretçiler, kolay ulaşabildikleri ve etkileşime girebildikleri websitelerin %70 ’inden , bir saat içinde satın alma işlemini gerçekleştirmekte veya site vasıtasıyla ilgili işletme ile iletişime geçmektedirler. Mobil cihazlara uyumlu website tasarımının önemi de bu sayede ortaya çıkmıştır.

Websiteniz mobil cihazlara uyumlu değilse en kısa süre içerisinde websitenizi responsive tasarım ile mobile uyumlu hale getirmenizi veya ayrı bir AMP mobil site yaptırmanızı öneririz.

4. Pop-Up Pencereler ve Otomatik Açılan Formlar

Pop-Up pencereler daha çok eskiden yaşadığımız bir sorun gibi gözükse ve günümüzde bir çok tarayıcı ve virüs programı tarafından engelleniyor olsa bile maalesef henüz tamamen ortadan kalkmış bir sorun değil.

Şimdilerde şekli değişerek ayrı pencerede açılmayan, ancak ziyaretçiyi websitesine ulaşmak için bir form doldurmaya zorlayan pencereler bir çok websitesinde kullanılmaktadır. Site ziyaretçisi için bu oldukça itici bir durumdur, zira birçok web kullanıcısı form doldurmak için ayrılan zamanı kayıp olarak görmektedir.  Yine benzer bir örnek olarak ise Facebook, Twitter gibi sosyal medya hesaplarını beğendirmeye zorlayan pencereler de ziyaretçiler tarafından rahatsız edici olarak değerlendirilmektedir.

Websitenizde üyelik formu, e-bülten aboneliği  formu veya sosyal medya hesaplarınıza ait linkleri bulundurmanızda sakınca yok elbette. Ama zorlamayın, bırakın site ziyaretçisi sizi takip etmek isteyip istemediğine kendisi karar versin.

5. Otomatik Olarak Çalmaya Başlayan Videolar Veya Müzikler

Sitenizde vakit geçiren ziyaretçiler için bir hoşluk olsun diye arka fona bir müzik yerleştirmişseniz veya güncel bir videonuzun daha çok seyredilmesini sağlamak adına anasayfada otomatik oynatıyorsanız, ziyaretçileriniz websitenizden yıldırım hızıyla kaçıyor olacaktır. Neden mi?

Sitenize uğrayan ziyaretçiler, iş yeri, kütüphane gibi sessiz olunması gereken bir yerdeyseler, isteyecekleri en son şey hoparlörlerinden rahatsız edici ve dikkat çekici seslerin yayılmasıdır. Böyle bir durum yaşandığında ise sinirlenen site ziyaretçisi, sesi kısmak için vakit ayırmaz ve direk websitenizi terk eder. Site ziyaretçilerinizin belki çok az bir kısmı o anda kulaklık kullanıyor olabilirler. O zaman bile çalacak seslere hazırlıksız olabilirler. Bir anda websitenizden sesler yükseldiğinde gerilecekleri için websitenize antipati duymaya başlar ve kısa yoldan websitenizden çıkmaya bakarlar.

Belki 1990’lı yıllarda arka fonda müziğin çaldığı, videoların otomatik oynamaya başladığı websiteler popüler olmuş olabilir ama artık bu günümüzde değişerek tercih edilmeyen ve ziyaretçi kaçıran bir olgu haline gelmiştir.

6. Kötü Bir Web Tasarım/ Kullanışlı Olmayan Arayüz

İnsan, görsel unsurlara dikkat eden ve gözüne hoş gelen her türlü öğe ile daha kolay etkileşim içerisine giren bir varlıktır. Göze hitap etmeyen ve günümüz trendlerine uyumlu olmayan bir web tasarım, site ziyaretçisi gözünde eksi puan almaktadır.

Website tasarımı kadar önemli olan diğer bir konu ise site arayüzüdür. Darmadağınık bir yerleşim ve hiyerarşik olmayan bir menü düzeni ile ziyaretçiler etkileşime geçmekte daha çok zorlanmaktadırlar. Ziyaretçiye aradığı bilgiyi kolayca sunamayan bir websitenin, tasarımı ne kadar güzel olursa olsun kısa zamanda terk edilmesi kaçınılmazdır.

7. Zoraki Yönlendirmeler

Site ziyaretçileri websitenize giriş yaptıkları veya sitenizdeki linklere tıkladıkları anda başka bir websiteye yönlendiriliyorlarsa bu da ziyaretçi kaybetmenize sebep olacaktır. Ziyaretçilerinizi istemedikleri websitelere zorla yönlendirmek, onlara saygı duymadığınız izlenimini verecektir.

8. Zayıf İçerik/İçeriklerin Düzeni

Bir websitesi için en önemli unsur içeriktir. Özellikle arama motoru optimizasyon çalışmalarında özgün ve kaliteli içerik kullanmak şarttır.  Sitenizde yer alan içeriklerinizde verdiğiniz bilgi kadar bu içeriklerin sayfadaki yerleşimi de önemlidir. 

Örneğin içeriklerinizin tamamını sayfada ortalamanız doğru değildir. Uzun textler yerine 50-70 karakterden oluşlan paragraflar halinde içeriğinizi düzenlemeniz ve imla kurallarına dikkat ederek içeriğinizi oluşturmanız çok önemlidir. Bununla birlikte içeriklerinizde kullandığınız yazı karakteri ve punto büyüklüğünün de okunaklı olması gereklidir. Abartılı ve göz alıcı yazı renkleri, odaklanması zor uzun yazılar, satır aralığı iyi ayarlanamamış paragraflar ziyaretçiyi içeriğinizi okumaktan alıkoyacaktır.

9. Güncel Olmamak

Websitenizi yaptırmak kadar onu güncel tutmak da önemlidir. Güncelliliğini yitirmiş bir içerik ziyaretçilerinizi geri çevirdiği gibi arama motorlarının da websitenize bir daha uğramamasına neden olmaktadır.

Web dünyasındaki bilgiler sürekli değişmekte, her gün yenileri eklenmekte ve şirketler her geçen gün en güncel içeriği yayına ilk sokabilmek için yarışmaktadırlar. Websitenize gelen ziyaretçileriniz websitenizde yeni birşeyler bulabilmelidir. Ayrıca sitenizden güncel olmayan bilgileri alarak yanlış fikir edinmelerine sebep olmamalısınız.

10. İletişim/Hakkımızda Sayfalarının Bulunmaması

Sizden hizmetleriniz hakkında bilgi almak üzere sitenize tıklayan ziyaretçiler, size güven duyma ihtiyacındadırlar. Hakkınızda daha fazla bilgi almak ve sizinle iletişim kurmak isteyen ziyaretçilerinizi, websitenizde bu sayfalarla bilgilendirmeniz gereklidir. Site ziyaretçisi kolayca irtibat bilgilerinize ve firmanız hakkında ön bilgiye sahip olabilmelidir. Aksi takdirde güvensizlik duygusuyla sitenizi terk ederek sizden hizmet almaktan vaz geçecektir.

Bize Ulaşın
Sugözü Mah. Sugözü Cad. No: 113 Alanya /ANTALYA
Bizi Takip Edin
Sosyal medyada bizi takip etmeyi unutmayın.
Haberler & Duyurular
VIP Demaks Transfer Bizi Tercih Etti
20 yılı aşkın bir taşımacılık hizmetinin verdiği tecrübeyle, İstanbul, İzmir, Antalya ve Bodrum gibi popüler destinasyonlarda faal ...
Sürrealist Web Tasarım & Yazılım © 2012 - 2024  Tüm Hakları Saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.